Hoewel bijna al deze kritieken een zekere kern van waarheid bevat, wordt er te veel gekeken naar wat er mis was, en minder naar wat er goed was. De technologie is hard vooruit gegaan en virtual reality wordt steeds groter. Helaas zijn er nog wel enkele hordes op de weg.

We Zijn Zo Ver Met De Techniek, Maar Toch

We zijn zo ver met de techniek, iedereen kent virtual reality, maar toch zie je het bijna bij niemand. Als je zelf nog nooit een ervaring met een goede Vr bril hebt gehad weet je niet hoe goed het eigenlijk is. VR overschrijdt al verwachtingen. Het is nu tijd om deze technologie serieuzer te nemen. Hoewel sceptici zich zullen blijven bekommeren om de oude contrasten met technologie in het verleden, blijven enkele van de grootste namen in technologische innovatie (met de meest financiële en intellectuele middelen om het te gebruiken) eraan herinneren dat dit een van de grootste technische doorbraken zal zijn in decennia en het de nieuwe mobiele telefoon gaat worden.

Prijs, We Blijven Nederlanders Toch?

Zoals het er nu uitziet, is VR de exclusieve technologie. Het prijsniveau plaatst het op het gebied van vroege investeerders en, zelfs tussen hen, mensen met genoeg geld om alles wat nodig is in een VR-opstelling te betalen. De headsets die momenteel beschikbaar zijn voor consumenten – de Oculus Rift en de HTC Vive – kosten respectievelijk 599 dollar en 799 dollar. Dan heb je ook nog naast de toch al hoge instapkosten, de technische hindernis die u moet overwinnen om VR-software op uw thuiscomputer uit te voeren.

Functioneel Is Een Ding, Maar Dat Is Stijl Ook

Tijd voor een onontkoombaar feit: een baksteen die bedekt is met een slanke, zwarte, matte afwerking is nog steeds een baksteen. Het hangt aan de voorkant van je gezicht, en hoe comfortabel het ook is … het is nog steeds een steen die voor je gezicht hangt. Het is dan ook niet vreemd om te bedenken als het om een dure investering gaat, dat nje dan kritisch naar het design kijkt. Je hebt toch altijd een klein beetje een schaamte gevoel als je met zo ding opzit. Het oogt nog te futuristisch.

Zijn Ze Al Comfortabel Genoeg Om Langer Te Dragen?

Gelukkig hebben vroege beoordelingen van eigenaren van Oculus en Vive over het algemeen gesproken over het verrassende comfort van elke headset. Ze kunnen vingerafdrukken erop hebben staan nog steeds opzichtig uitzien, maar op een paar uitzonderingen na, lijken ze knus, veilig en niet zo zwaar als je zou verwachten. Die paar uitzonderingen waren echter al meer dan een jaar uitzonderingen.

Toegankelijkheid Moet Vergroot Worden Voor Succes

Misschien hebben we de bredere paraplu van ‘toegankelijkheid’ al behandeld met onze meer precieze opsommingspunten hierboven, maar ik vind het nog steeds belangrijk om VR op een grotere schaal te vergelijken. Als deze technologie voor meer dan gamers van start moet gaan – ook al duurt het vijf tot tien jaar – dan zal er een serieuze inspanning moeten worden geleverd om het grote publiek te verleiden. Moeten we het hebben over Google Glass of is het voldoende om gewoon te zeggen: “Remember Google Glass?”

x Gedeeld