Real Time Web Analytics

De eeuwige strijd tussen de HTC VIVE & Oculus Rift blijft doorgaan

HTC Vive kopen? Lees dan snel deze review om alles te weten te komen over de strijd tussen de Oculus & Vive. De ontwikkeling van Oculus in de afgelopen paar jaar was geweldig snel en dat heeft anderen de kans geboden om concurrerende headsets te bedenken, een uitstekend voorbeeld daarvan is de indrukwekkende VR Bril de HTC Vive.

De HTC Vive is een door Valve ondersteund initiatief om de eerste SteamVR-headset mogelijk te maken. Lees vooral verder als je een vr bril wil kopen maar nog niet weet welke keuze je wil maken. 

De HTC Vive onderscheidt zich met name door

Wat de HTC Vive onderscheidt van de Rift is hoe deze moet worden gebruikt. De Oculus ‘headset is alleen voor zittende ervaringen, wat betekent dat het alleen op zijn best is in bepaalde specifieke genres, zoals cockpitspellen.

De HTC Vive is bedoeld om te lopen en om te ervaren

De HTC Vive is bedoeld om in een kamer te worden gebruikt, terwijl je staat of loopt (hoewel hij ook zittend kan worden gebruikt), een ontwerpbeslissing die je meteen een meer meeslepend gevoel geeft. Het creëert een Star Trek holodek-achtige ruimte in je kamer om er bijna in rond te lopen.

De headset zelf verpakt in een paar OLED-schermen met een totale resolutie van 2.160 x 1.200 pixels. De Vive bevat ook niet één, maar twee volgstations en een paar bewegingscontrollers met IR-tracking. Ook belangrijk is de 720p-camera aan de voorzijde, voor het volgen van objecten en pass-through, waarover we later meer zullen uitleggen.

De HTC Vive is net een apparaat uit de toekomst

De HTC Vive ziet eruit als een apparaat dat recht uit de toekomst wordt getrokken. De infrarood-trackingpunten die over het gezicht van de headset verschijnen, zijn ingesprongen op de afgeronde vorm van de headset, waardoor de Oculus Rift en andere VR-headsets eleganter en gestroomlijnder zijn en een agressievere uitstraling hebben.

Persoonlijk vinden we de Vive aantrekkelijk, althans in die zin dat het er net zo futuristisch uitziet als de virtuele realiteit voelt.

Het helpt dat elk onderdeel van de set, van de trackers, naar de controllers, naar de kabels en de schakeldoos, is gemaakt van stevig, dik plastic. Het betekent wel dat de headset zelf behoorlijk zwaar is, maar zoals we zullen zien, is het juiste gewicht in evenwicht brengen belangrijker dan het afwerpen van kilo’s.

De controllers zijn uniek. Hoewel de meeste gelijkenis lijkt te bestaan ​​met een Nintendo Wii-afstandsbediening, voelt zelfs dat zich gedwongen.

De interessante vorm van de HTC Vive controllers

De interessante vorm van de controllers wordt vaak visueel in-game gerepliceerd en de oneven ring aan de bovenkant wordt de perfecte plek om edelstenen te huisvesten of objecten vast te grijpen.

Helaas heeft een serieuze constructie en solide connectiviteit een prijs, en die prijs is de Vive-kabel. Hij is helaas wat dik en kan wat onhandig zijn, vooral in spellen met veel ronddraaien of ronddraaien. Je zult er na een tijdje aan wennen, maar het is niet de meest elegante oplossing. We zijn altijd een beetje bang om over je snoer te struikelen.

De kabels lopen in een schakelkast in plaats van rechtstreeks in de computer. Dat maakt het gemakkelijk om alle kabels, voeding, USB en HDMI naar dezelfde plek te laten werken, zonder een aparte voedingskabel te hebben. Het fungeert ook als een ontsnapping voor het geval je een beetje te enthousiast wordt, waardoor je geen dure pc uit je bureau kunt rukken.

Handige & leuke Video’s

De software die bij de HTC Vive komt kijken is prima in orde

Het instellen van het apparaat betekent het volgen van een proces beschreven door Valve. Hoewel er geen tekort is aan snoeren om aan te sluiten, en het positioneren van de sensoren die uw positie in de kamer detecteren kan een irritatiepuntje zijn (ze moeten ten minste 4-5 voet hoog of hoger zijn, en idealiter enigszins naar de grond gekanteld), minimaal technisch inzicht is hiervoor vereist

Er zijn slechts een paar knoppen om op te drukken, en verbindingsproblemen waren zeldzaam, ondanks het feit dat zowel de sensoren als de controllers draadloos communiceerden.

Gebruik Steam om je VR ervaring met de VIVE compleet te maken

Je kunt naar VR gaan via de Steam desktop-software door een VR-compatibel spel te starten, of door SteamVR te starten, die een front-end opent die erg lijkt op Steam’s Big Picture-modus. Het is niet zo aantrekkelijk als het vergelijkbare startscherm van Oculus, maar het werkt op dezelfde manier en we vonden het redelijk intuïtief.

De Vive is geen plug-and-play-apparaat. Enig niveau van begrip is vereist. Maar als je ooit een joystick hebt aangesloten en in kaart hebt gebracht, een draadloze printer hebt aangesloten of een pc-hardware hebt geïnstalleerd, zou je de installatie van de Vive een makkie vinden.

De eindconclusie, moet je de HTC VIVE kopen?

Je hebt drie dingen nodig om te ervaren wat de Vive te bieden heeft: een voor de VR geschikte computer met een erg mooie grafische kaart, voldoende ruimte voor ervaringen op kamerniveau en genoeg geld om hem aan te schaffen natuurlijk. De eerste twee zijn niet zozeer een probleem als ze aan de oppervlakte lijken.

De hardware die je nodig hebt voor een HTC Vive

De hardware die nodig is voor Vive-compatibiliteit is al lager dan die van een Rift-pc, en de specificaties van Valve zijn slechts suggesties voor optimale prestaties. De ruimte die nodig is voor ruimtegebrek is zes en een halve bij vijf voet, wat gemakkelijk genoeg is om uit te ruimen in veel woonkamers of thuisbioscopen. Maar misschien vindt u dit systeem in een hol, in de kelder of ergens waar ruimte overvloedig is.

De prijs van de HTC Vive is concurrerend genoeg

Zelfs de prijs is concurrerend wanneer je je herinnert dat Oculus Rift 600 euro kost. De Vive bevat ook touch controllers in die prijs, een functie die extra kosten zal kosten wanneer het later dit jaar voor Rift wordt gelanceerd. We weten niet hoeveel deze controllers kosten, maar we verwachten dat de totale kosten van een Rift met de Touch-controllers de prijs van 800 euro van de Vive zullen overstijgen of overtreffen.

En eerlijk gezegd hebben we liever een headset die plannen maakt voor die invoermethode, direct uit de doos. Een grote klacht bij Oculus Rift beoordelingen was het ontbreken van bewegingsbedieningen, een probleem waar Valve en HTC voor zouden beslissen zou de kern zijn van de HTC Vive. Die beslissing heeft echt zijn vruchten afgeworpen, en het resultaat is niet alleen een VR-headset, het is een complete onderdompelingskit voor virtual reality.

De HTC Vive moet je echt proberen

Zelfs als je niet van VR houdt, of geen interesse hebt, moet je de HTC Vive proberen. Dit is de VR-ervaring waarvan je altijd al hebt gedroomd. Geen concurrent, waaronder Oculus Rift, kan nu vergelijken met de HTC Vive. Het komt het dichtst in de buurt bij The Matrix.

Update 2018: Er komt een HTC Vive Pro aan

De HTC Vive is een van de beste virtual reality-headsets die er zijn – of dat was het, tot HTC de Vive Pro aankondigde, een nieuwe headset die lichter, comfortabeler is en 10 meter bij 10 meter tracking en een nieuwe nog hogere 2880 x 1600 resolutie biedt.

Een stijging van maar liefst 78% in resolutie

De nieuwe headset heeft een Dual OLED-scherm met een resolutie van 615 dpi – dat is een stijging van 78% ten opzichte van de huidige resolutie van de HTC Vive. De headset gebruikt dubbele microfoons met ruisonderdrukking om de communicatie te vereenvoudigen

Hiermee kunt u vier Lighthouse-sensoren tegelijkertijd gebruiken – en als u net een complete Vive-set-up hebt gekocht, is deze zonder de 2.0-sensoren of controllers verkrijgbaar voor een lagere prijs.

De headset zelf zal vanaf 5 april 2018 beschikbaar zijn voor maar liefst 880 euro, en een volledige set komt later dit jaar. We blijven deze ontwikkelingen in de gaten houden en alle prijzen monitoren zodat je straks nooit teveel betaald voor de HTC Vive Pro.

HTC VIVE Pro is eindelijk uit

Na twee lange jaren is de nieuwe HTC-headset eindelijk uitgekomen. Zeg hallo tegen de Vive Pro. Voortbouwend op het succes van de originele Vive, belooft de Pro ongeëvenaarde beelden te leveren met een vernieuwd uiterlijk en een verbeterde pasvorm en afwerking.

Met een maximale resolutie van 2.880 × 1.600 – of 1.400 × 1.600 per oog – verbergt de Vive Pro de oorspronkelijke Vive resolutie van 2.160 × 1.200 – of 1.080 × 1.200 per oog. Dat is een toename van meer dan 50 procent, en HTC denkt dat het nieuwe display en het vernieuwde ontwerp een winnende combinatie zijn die het landschap voor geavanceerde virtual reality zal veranderen. Laten we kijken of ze gelijk hebben.

Virtual Reality is een dure hobby, de HTC Vive Pro is een duur ding

Virtual reality is een dure hobby. Zelfs als je een relatief goedkope gaming-pc hebt voor virtual reality, zal een headset je minstens 400 euro kosten, mocht je bijvoorbeeld aan de gang gaan met de Oculus Rift.

Een ding is meteen duidelijk. De HTC Vive Pro is een behoorlijk duur product. De headset alleen is 800 euro. Als je nog geen Vive hebt, moet je daarbij ook een extra onderdeel van 300 euro toevoegen voor twee controllers en twee sensoren. Al met al ben je zeker 1000 euro kwijt voor de nieuwe HTC Vive Pro.

Is de HTC Vive Pro echt de allerbeste?

Dit is een lastige vraag. Als je alleen kijkt naar de hardware van de Vive Pro, nee – er is geen beter alternatief. De Vive Pro is nu de allerbeste VR-headset op de markt. Maar neem dat met een korreltje zout, want er zijn enkele kanttekeningen.

Ten eerste het geld dat je in de HTC Vive Pro moet steken. Het negeren van de prijs van een apparaat als dit, als het zo bizar geprijsd is, is zo goed als onmogelijk. Het is een flinke verbetering ten opzichte van de originele Vive en verslaat de Oculus Rift in resolutie, maar de Vive Pro doet niet veel anders om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Het probleem met de HTC Vive Pro

Dat is een probleem voor de HTC Vive Pro. De originele HTC Vive is nu 500 euro en bevat alles wat je nodig hebt om te starten: de headset, twee controllers en twee sensoren. Hetzelfde geldt voor de Oculus Rift van 400 euro. Hij wordt geleverd met twee controllers, een sensor, en is vanaf de eerste dag klaar voor gebruik.

Als je de Vive Pro koopt, maar de originele Vive nog niet hebt, kijk je meteen naar 100 euro voor de complete headset. Dat is bijna drie keer zoveel als de Oculus Rift, en meer dan twee keer zo duur als de HTC Vive. Dus, hoewel de HTC Vive Pro erg goed is, is hij niet drie keer beter dan de Oculus Rift,of twee keer beter dan de originele Vive.

Hoe lang blijft de HTC Vive Pro nog relevant?

Als we kijken naar de originele lanceringen van Oculus Rift en HTC Vive, is het veilig om te zeggen dat we elke twee tot drie jaar nieuwe high-end VR-hardware zullen zien. Dat betekent dat als je de Vive Pro bij de lancering koopt, er waarschijnlijk een paar jaar geen betere headset zal zijn.

De twee aankomende headsets van Oculus, Santa Cruz en Oculus Go, gaan een ander pad op, waarbij ze afstappen van ultra-high-VR-ervaringen en meer naar gebuiksvriendelijke draadloze ervaringen gaan.

De HTC Vive Pro blijft nog wel even de topper

Dat betekent dat de Vive de komende jaren misschien niet zoveel concurrentie heeft tenzij Oculus naar een andere benadering gaat. Het valt nog te bezien of de nieuwe hardware van Oculus hetzelfde publiek zal aanspreken als de HTC Vive en Vive Pro.

Beste Virtual Reality aanbieders

x Gedeeld
<Real Time Web Analytics !-- End TradeTracker SuperTag Code -->