Real Time Web Analytics

Een Oculus Rift kopen? Lees dan zeker even deze review door

Een oculus rift kopen was in 2000 nog ondenkbaar. Het nieuwe millennium bracht de wereld verschillende technologische innovaties en virtual reality is er daar een van. Onder andere smartphones en tablets werden gemeengoed in de samenleving. Alweer een nieuwe innovatie staat op het punt om door te breken, namelijk de VR bril.

Wij raden je aan om het direct goed aan te pakken, ga voor een actieve bril in combinatie met een goede PC. Een oculus rift kopen is dus een prima start, denk er alleen aan dat je goede computer nodig hebt om zware spellen te spelen.

Stilistisch design

Er zijn een aantal ontwikkelaars die zich bezighouden met de apparatuur waarmee Virtual Reality mogelijk wordt gemaakt. Een daarvan is Oculus VR, een bedrijf dat in 2015 werd overgenomen door Facebook. Zij ontwikkelden de Oculus Rift, die in maart 2016 op de markt kwam.

Concurrentie op de VR markt

In de afgelopen twee jaar dat de Rift op de markt is, ondervindt het de nodige concurrentie van HTC’s Vive en de PlayStation VR. De Rift probeert zich voornamelijk te focussen op de doorgewinterde gamer, terwijl de PSVR en de Vive andere prioriteiten hebben.

Elk merk speelt in op verschillende behoeftes

De PlayStation mikt op de casual gamer, terwijl HTC denkt aan toepassingen in het bedrijfsleven. Van alle drie de VR-headsets, is de Rift qua uiterlijk het meest gestileerd te noemen. Dat is ook niet de lastigste opgave wanneer je te maken hebt met slechts drie concurrenten.

Uiterlijk voor het bovenste segment

Het omhulsel van de behuizing van de Rift is gemaakt van een soort zwart fiber. Het voelt daarom prettig aan de handen en heeft het een matte plastic-look. Het is een subtiele manier om te laten zien dat het een luxeartikel is. In tegenstelling tot de PlayStation VR, lijkt dit meer op een product uit het bovenste segment.

Zonneklep

Met de Rift op je hoofd, lijkt het alsof je een zonneklep draagt. Terwijl de HTC Vive op moet worden gedaan als een soort skibril, is de Rift een gadget dat om het hoofd wordt gedragen.

Brillendragers opgelet

Het is vrij eenvoudig om uit te voeren en bijzonder comfortabel om te dragen. Voor de brillendragers betekent het een uitdaging, want heel praktisch werkt het voor hen niet.

Oordopjes die je meegeleverd krijgt

Wanneer het om het design gaat, dan is het enige kritiekpunt de ingebouwde oordopjes voor de audio. Het is praktisch om niet te hoeven zoeken naar je koptelefoon, maar de headphones zitten niet als gegoten.

Ze lijken je soms zelfs wat in de weg te zitten. Oculus biedt de mogelijkheid om ze te vervangen met een ander paar, maar deze oordopjes zitten niet in het standaardpakket.

Check de specificaties

De specificaties van de Rift zijn bijna gelijk aan die van de Vive. Beiden hebben een kijkhoek van 110 graden en een tweevoudig OLED-scherm met 1200 x 1080-resolutie die draait op 90Hz.

De Rift heeft een groot voordeel ten opzichte van de HTC Vive, namelijk lagere systeemeisen om het laten werken op een computer. Het apparaat werkt zelfs op een Intel Core i3-6100 met Nvidia GTX 960 of een Radeon R9 290 met 8 gigabyte aan RAM.

De installatie van de VR bril

Je zult er versteld van staan hoe eenvoudig het is om de Rift te installeren en klaar te maken voor gebruik. Camera’s die nodig zijn om de bewegingen te detecteren plug je in de USB 2- of USB 3-poorten.

Deze hebben geen externe voeding nodig en worden automatisch gedetecteerd door je computer. Vervolgens installeer je de drivers volgens de instructies. In totaal kost het aansluiten van de Rift – inclusief de bijbehorende Oculus Touch – tien minuten.

Introductie

Als alles is ingesteld en ben je klaar voor de introductie van de VR-bril, waarbij de basis van het apparaat wordt uitgelegd. Je zet de device op je hoofd, waarna je je in een caravan in een dystopische toekomst begeeft.

Oppakken en gooien

Wanneer je om je heen kijkt, zie je oude computers staan en holografische schermen. Met de Oculus Touch kun je dingen oppakken en weggooien. Kortom: een geweldige manier om kennis te maken met de virtuele werkelijkheid.

De ontwikkelaars achter de Oculus Rift

Om er voor te zorgen dat het product ook daadwerkelijk een succes wordt, heeft men hoog ingezet op ontwikkelaars die spellen en apps maken voor de Rift. Dankzij deze opzet, heeft het apparaat een aantal fantastische exclusieve titels die je niet mag missen wanneer je hem aanschaft.

Games voor de Rift

Een van de beste voorbeelden is Robo Recall en Lone Echo. De games, ontwikkeld door respectievelijk Ready At Dawn en Epic Games, laten op een indrukwekkende manier zien waartoe de Rift in staat is.

Bij Robo Recall gebruik je de Oculus Touch voor interactie met de wereld om je heen. Je rukt ledematen van robots af, om die als wapen te gebruiken om opponenten te lijf te gaan. Bij Lone Echo gaat het erom dat je met de Touch op een slimme manier omgaat in toestand van gewichtloosheid.

Nieuwe releases

Behalve deze twee spellen, zijn er genoeg andere games die de moeite waard zijn om aan te schaffen om gebruik te maken van de Oculus VR. Keep Talking, Nobody Explodes en EVE: Valkyrie zijn ook de moeite waard om te spelen.

Er zijn ook nog een aantal games die op het punt staan om uitgebracht te worden. Voorbeelden zijn The Inpatient en Bravo Team VR. De eerste is een ziekenhuissimulator, terwijl de andere een schietspel is.

Virtuele huiskamer

De interface van de Rift voelt als een virtuele huiskamer en er valt makkelijk in te navigeren. In vergelijking met de HTC Vive en de PlayStation, heeft de Oculus VR een meer persoonlijke benadering.

Wanneer je in de Oculus Store een game wilt kopen, werkt dat bijzonder intuïtief. Je wijst aan wat je interessant vindt, in plaats van dat je door een lijst met menu’s hoeft te gaan.

Handige & leuke Video’s

Ga voor de bundel met de Touch

Je hebt het besloten, je gaat een rift kopen, dan is het aan te bevelen om deze als bundel te kopen met de Oculus Touch. Het zal iets meer kosten, maar dat is de moeite waard.

Houtige spelervaring 

De eerste consumenten die de VR-bril aanschaften, kregen daarbij een Xbox One-controller bijgeleverd, wat lang niet zo prettig werkt als de Oculus Touch. De spelervaring wordt wat houterig met het Microsoft-product, terwijl je met de Touch alles haalt uit de Rift.

Oculus Touch is standaard meegeleverd als je een Oculus Rift koopt

De Oculus Touch lijkt op een apparaat in de verre toekomst. De twee controllers hebben een greepstuk met twee triggers en een ring van plastic om je vuist te beschermen wanneer je ermee rondzwiept.

Elke Touch-controller heeft een duimstick om op een traditionele manier te navigeren. Daarnaast kun je gebruikmaken van de A-, B-, Y- en X-knoppen. Een oculus rift kopen betekent dus 2 vliegen in een klap, je krijgt er meteen een dikke controller bij.

Makkelijke vervanging van de batterijen

Met de Oculus-knop kun je je naar het hoofdmenu begeven. De controller wordt gevoed door AAA-batterijen en gaan lange tijd mee. Het voordeel van losse batterijen, is dat je ze makkelijk kunt vervangen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de accu van de PlayStation Move-controller.

Conclusie, moet je een Oculus rift kopen, of ga je voor de HTC Vive?
Ben je gek op games en wil je een VR-bril voornamelijk gebruiken om videospellen te spelen, dan is de Rift echt iets voor jou.

Het heeft een uitstekend aanbod met indrukwekkende games om uit te kiezen. Omdat Oculus zelf ook VR-spellen uitbrengt en betrokken is bij de ontwikkeling ervan, zijn de games een genot om te spelen.

Meer halen uit je Oculus bril?

Wil je meer halen uit de Rift, dan blijkt het apparaat nog niet erg veelzijdig te zijn. Er wordt geëxperimenteerd met Facebook Spaces. Dat is tot nu toe wel een interessant experiment, maar heeft nog te weinig voeten in de aarde om wat extra’s toe te voegen aan de Rift-ervaring.

HTC op nummer 1, met een kleine voorsprong

Op dit moment vinden wij persoonlijk dat de HTC Vive een kleine voorsprong heeft op de Oculus rift. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit voor iedereen zo is, maar de totale ervaring is toch net wat completer bij de grootste concurrent van de Rift. Je kunt de review van de HTC Vive hier lezen.

Vergelijk snel de prijzen

Je kunt Oculus Rift kopen via verschillende aanbieders, bijvoorbeeld via Coolblue. Met een prijskaartje voor de complete bundel van 449 euro, mag je een hoogwaardig product verwachten waaraan je nog jarenlang plezier kan beleven. Je kunt de actuele prijzen HIER vergelijken.

Update 2018: Hoe zit het met de Oculus Rift 2? 

Zonder officiële aankondiging over de release van Oculus Rift 2 is het nog onduidelijk wanneer we de follow-up van Facebook’s VR-headset zullen zien (Facebook bezit Oculus). Er is al wel wat speculatie ontstaan maar vooralsnog geen duidelijke datum dus. Wat we wel weten is dat Facebook van plan is om in 2018 een nieuwe headset uit te brengen. 

Komt er een geupgrade model voor de Oculus Rift?

Omdat we momenteel nog steeds beschikken over de eerste generatie VR-headsets, wordt er nog steeds gespeculeerd over welk updatemodel Oculus, en de industrie in het algemeen, zal volgen, experts zeggen dat het zou iets kunnen zijn als het smartphone model, met jaarlijkse updates, of iets dichter bij het consolemodel , met updates om de 6 jaar zoals we van Playstation gewend zijn.

De Oculus Go headset komt er ook nog aan

De standalone Oculus Go-headset van Facebook zal in het begin van 2018 worden gelanceerd, en dat wordt ook wel eens tijd want de plannen voor de Oculus go lagen al even klaar.

De Oculus Go werkt zonder pc of smartphone en sluit zich aan bij de recente wildgroei van alles-in-één VR-headsets. We zouden Oculus Go niet classificeren als de Oculus Rift 2, gezien de duidelijke verschillen (om nog maar te zwijgen van de naam) tussen de twee apparaten.

Betaal nooit teveel en vergelijk de prijzen in onze vergelijker. Klik op de button om de huidige prijzen te zien. 

Handige accessoires voor de Samsung Gear VR

De Samsung Gear VR is een interessante optie voor mensen die virtual reality willen verkennen. De virtual reality bril heeft een relatief lage prijs en werkt met enkele van 's werelds populairste telefoons. Naarmate je gebruik toeneemt, wil je investeren in een aantal...

Beste Virtual Reality aanbieders

x Gedeeld
<Real Time Web Analytics !-- End TradeTracker SuperTag Code -->