Een Oculus Rift kopen? Lees dan zeker even deze review door

Het nieuwe millennium bracht de wereld verschillende technologische innovaties. Onder andere smartphones en tablets werden gemeengoed in de samenleving. Alweer een nieuwe innovatie staat op het punt om door te breken, namelijk de VR bril. Er zijn een aantal ontwikkelaars die zich bezighouden met de apparatuur waarmee Virtual Reality mogelijk wordt gemaakt. Een daarvan is Oculus VR, een bedrijf dat in 2015 werd overgenomen door Facebook. Zij ontwikkelden de Oculus Rift, die in maart 2016 op de markt kwam.

Stilistisch 

In de afgelopen twee jaar dat de Rift op de markt is, ondervindt het de nodige concurrentie van HTC’s Vive en de PlayStation VR. De Rift probeert zich voornamelijk te focussen op de doorgewinterde gamer, terwijl de PSVR en de Vive andere prioriteiten hebben. De PlayStation mikt op de casual gamer, terwijl HTC denkt aan toepassingen in het bedrijfsleven. Van alle drie de VR-headsets, is de Rift qua uiterlijk het meest gestileerd te noemen. Dat is ook niet de lastigste opgave wanneer je te maken hebt met slechts drie concurrenten. Lees verder om er achter te komen of een Oculus rift kopen de juiste keuze is voor jou

Bovenste segment

Het omhulsel van de behuizing van de Rift is gemaakt van een soort zwart fiber. Het voelt daarom prettig aan de handen en heeft het een matte plastic-look. Het is een subtiele manier om te laten zien dat het een luxeartikel is. In tegenstelling tot de PlayStation VR, lijkt dit meer op een product uit het bovenste segment.

Zonneklep

Met de Rift op je hoofd, lijkt het alsof je een zonneklep draagt. Terwijl de HTC Vive op moet worden gedaan als een soort skibril, is de Rift een gadget dat om het hoofd wordt gedragen. Het is vrij eenvoudig om uit te voeren en bijzonder comfortabel om te dragen. Voor de brillendragers betekent het een uitdaging, want heel praktisch werkt het voor hen niet.

Oordopjes

Wanneer het om het design gaat, dan is het enige kritiekpunt de ingebouwde oordopjes voor de audio. Het is praktisch om niet te hoeven zoeken naar je koptelefoon, maar de headphones zitten niet als gegoten. Ze lijken je soms zelfs wat in de weg te zitten. Oculus biedt de mogelijkheid om ze te vervangen met een ander paar, maar deze oordopjes zitten niet in het standaardpakket.

Specificaties

De specificaties van de Rift zijn bijna gelijk aan die van de Vive. Beiden hebben een kijkhoek van 110 graden en een tweevoudig OLED-scherm met 1200 x 1080-resolutie die draait op 90Hz. De Rift heeft een groot voordeel ten opzichte van de HTC Vive, namelijk lagere systeemeisen om het laten werken op een computer. Het apparaat werkt zelfs op een Intel Core i3-6100 met Nvidia GTX 960 of een Radeon R9 290 met 8 gigabyte aan RAM.

Installatie

Je zult er versteld van staan hoe eenvoudig het is om de Rift te installeren en klaar te maken voor gebruik. Camera’s die nodig zijn om de bewegingen te detecteren plug je in de USB 2- of USB 3-poorten. Deze hebben geen externe voeding nodig en worden automatisch gedetecteerd door je computer. Vervolgens installeer je de drivers volgens de instructies. In totaal kost het aansluiten van de Rift – inclusief de bijbehorende Oculus Touch – tien minuten.

Introductie

Als alles is ingesteld en ben je klaar voor de introductie van de VR-bril, waarbij de basis van het apparaat wordt uitgelegd. Je zet de device op je hoofd, waarna je je in een caravan in een dystopische toekomst begeeft. Wanneer je om je heen kijkt, zie je oude computers staan en holografische schermen. Met de Oculus Touch kun je dingen oppakken en weggooien. Kortom: een geweldige manier om kennis te maken met de virtuele werkelijkheid.

Ontwikkelaars

Om er voor te zorgen dat het product ook daadwerkelijk een succes wordt, heeft men hoog ingezet op ontwikkelaars die spellen en apps maken voor de Rift. Dankzij deze opzet, heeft het apparaat een aantal fantastische exclusieve titels die je niet mag missen wanneer je hem aanschaft.

Games

Een van de beste voorbeelden is Robo Recall en Lone Echo. De games, ontwikkeld door respectievelijk Ready At Dawn en Epic Games, laten op een indrukwekkende manier zien waartoe de Rift in staat is.

Bij Robo Recall gebruik je de Oculus Touch voor interactie met de wereld om je heen. Je rukt ledematen van robots af, om die als wapen te gebruiken om opponenten te lijf te gaan. Bij Lone Echo gaat het erom dat je met de Touch op een slimme manier omgaat in toestand van gewichtloosheid.

Nieuwe releases

Behalve deze twee spellen, zijn er genoeg andere games die de moeite waard zijn om aan te schaffen om gebruik te maken van de Oculus VR. Keep Talking, Nobody Explodes en EVE: Valkyrie zijn ook de moeite waard om te spelen. Er zijn ook nog een aantal games die op het punt staan om uitgebracht te worden. Voorbeelden zijn The Inpatient en Bravo Team VR. De eerste is een ziekenhuissimulator, terwijl de andere een schietspel is.

Virtuele huiskamer

De interface van de Rift voelt als een virtuele huiskamer en er valt makkelijk in te navigeren. In vergelijking met de HTC Vive en de PlayStation, heeft de Oculus VR een meer persoonlijke benadering. Wanneer je in de Oculus Store een game wilt kopen, werkt dat bijzonder intuïtief. Je wijst aan wat je interessant vindt, in plaats van dat je door een lijst met menu’s hoeft te gaan.

 

Bundel

Wanneer je de Rift aanschaft, dan is het aan te bevelen om deze als bundel te kopen met de Oculus Touch. Het zal iets meer kosten, maar dat is de moeite waard. De eerste consumenten die de VR-bril aanschaften, kregen daarbij een Xbox One-controller bijgeleverd, wat lang niet zo prettig werkt als de Oculus Touch. De spelervaring wordt wat houterig met het Microsoft-product, terwijl je met de Touch alles haalt uit de Rift.

Oculus Touch

De Oculus Touch lijkt op een apparaat in de verre toekomst. De twee controllers hebben een greepstuk met twee triggers en een ring van plastic om je vuist te beschermen wanneer je ermee rondzwiept. Elke Touch-controller heeft een duimstick om op een traditionele manier te navigeren. Daarnaast kun je gebruikmaken van de A-, B-, Y- en X-knoppen.

Met de Oculus-knop kun je je naar het hoofdmenu begeven. De controller wordt gevoed door AAA-batterijen en gaan lange tijd mee. Het voordeel van losse batterijen, is dat je ze makkelijk kunt vervangen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de accu van de PlayStation Move-controller.

Conclusie

Ben je gek op games en wil je een VR-bril voornamelijk gebruiken om videospellen te spelen, dan is de Rift echt iets voor jou. Het heeft een uitstekend aanbod met indrukwekkende games om uit te kiezen. Omdat Oculus zelf ook VR-spellen uitbrengt en betrokken is bij de ontwikkeling ervan, zijn de games een genot om te spelen.

Wil je meer halen uit de Rift, dan blijkt het apparaat nog niet erg veelzijdig te zijn. Er wordt geëxperimenteerd met Facebook Spaces. Dat is tot nu toe wel een interessant experiment, maar heeft nog te weinig voeten in de aarde om wat extra’s toe te voegen aan de Rift-ervaring.

Oculus Rift kopen

Je kunt Oculus Rift kopen via verschillende aanbieders, bijvoorbeeld via Amazon. Met een prijskaartje voor de complete bundel van 449 euro, mag je een hoogwaardig product verwachten waaraan je nog jarenlang plezier kan beleven

Handige Video’s

x Gedeeld