Playstation VR controller, wat kun je er allemaal mee?

Sony heeft met de introductie van de PlayStation VR controller op de PlayStation 4 een nieuwe weg ingeslagen. Virtual Reality is al jaren in opkomst en begint langzaamaan door te breken bij het grote publiek. De PlayStation VR (PSVR) is een van de apparaten dat voor de massa betaalbaar is en waarvoor het nodige wordt ontwikkeld. 

Om de spellen te spelen op de PSVR, zijn er de nodige controllers waarmee je uit de voeten kunt. De ene is wat praktischer dan de andere en het lijkt er op dat binnenkort zelfs nieuwe controllers worden uitgebracht.

DualShock 4-controller

Als basis voor het besturen van de PlayStation 4 (Playstation VR) en de PSVR, bestaat er de DualShock 4-controller. Deze wordt standaard bij elke PS4 geleverd en wordt ondersteund door de VR-bril van Sony.

Met een lichtje aan de achterkant die zorgt voor ‘tracking’, kunnen games als Statik gewoon worden gespeeld met de DualShock 4.

Hoewel dit wel werkt, wordt de game-ervaring wat beter wanneer ook je handen echt onderdeel ervan kunnen uitmaken. Daarvoor heb je bijvoorbeeld de PlayStation Move nodig.

PlayStation Move-controller

In september 2010 werd de PlayStation Move gelanceerd als een accessoire voor de PlayStation 3 (PS3). Op de PS3 was de Move geen overweldigend succes, wat niks afdoet aan de toegepaste techniek.

Sony heeft met de komst van de PlayStation VR het apparaat nieuw leven ingeblazen. De PlayStation Move zijn zogenaamde ‘motion controllers’.

Dit houdt in dat deze reageren op lichaamsbewegingen, in dit geval gemaakt door de handen. Daardoor wordt de interactiviteit met de spelomgeving ineens een stuk directer.

De PSVR werd in eerste instantie gelanceerd zonder de verplichting om ook de Move-controller aan te schaffen. Dat bood consumenten de mogelijkheid om op bijvoorbeeld Marktplaats een stel tweedehands controllers aan te schaffen.

Sinds de PSVR is uitgebracht, zijn er al vele toptitels uitgebracht waarbij de PlayStation Move-controller als standaard nodig is. Tegenwoordig wordt de Move weer met de PSVR en de PlayStation Camera als bundel aangeboden.

PlayStation Aim Controle

De PSVR leek een essentieel onderdeel te missen bij schietspellen, waardoor de komst van de PlayStation Aim Controller een logische is. Spellen zoals DOOM worden opeens bijzonder realistisch. Een totaal ander gevoel als de controller van de Samsung VR Controller Gear.

De Aim Controller bundel

De Aim Controller-bundel komt met de PSVR-game Farpoint of is los te verkrijgen. Andere interessante spellen die volledig worden ondersteund zijn ROM: Extraction en The Brookhaven Experiment.

Hoewel de vorm ervan anders doet vermoeden, bootst de Aim Controller in al deze games een vuurwapen na.

De controller lijkt op een kruising tussen een granaatwerper uit het leger en een lasergun van de politie.

Op de PlayStation 3 werd je ondersteund door de Sharp Shooter voor schietspellen. In tegenstelling tot dit apparaat, heeft de Aim Controller geen PlayStation Move nodig om aan te bevestigen. 

Alle knoppen zitten in de accessoire ingebouwd, in plaats van op een los apparaat, waardoor je niet lang hoeft te zoeken naar de juiste. Alle toetsen van de DualShock-controller zitten ook op de Aim.

De R2 aan de achterkant is de hoofdknop, terwijl de L2-knop aan de voorkant is gepositioneerd. De typische Sony-knoppen, het kruis, het vierkant, de cirkel en de driehoek, bevinden zich rondom de duimstick.

De toekomst van de Playstation VR controller

De PSVR krijgt in de toekomst mogelijk nog extra controllers om Virtual Reality nog intenser te kunnen beleven. Er zijn patenten opgedoken van Sony waarin het duidelijk wordt dat de PlayStation Move een vervanger krijgt. Het zijn de puntjes van het Japanse bedrijf op de i en geeft aan dat men toekomst ziet in het apparaat.

Conclusie Playstation VR controller

Wanneer je alles uit je PSVR wilt halen, dan doe je er goed aan om te kijken welke controllers je dient aan te schaffen. Natuurlijk kun je met de DualShock 4-controller de basisfuncties benutten, maar wanneer je dieper wilt gaan, dan is de aanschaf van de PlayStation Move en/of de PlayStation Aim Controller het overwegen waard.

Handige & leuke Video’s

Handige accessoires voor de Samsung Gear VR

De Samsung Gear VR is een interessante optie voor mensen die virtual reality willen verkennen. De virtual reality bril heeft een relatief lage prijs en werkt met enkele van 's werelds populairste telefoons. Naarmate je gebruik toeneemt, wil je investeren in een aantal...

Beste Virtual Reality aanbieders