Ricoh 360 graden camera Theta V – Review

Inhoudsopgave

by | 14 Feb 2018 | 360 Graden Camera |

De nieuwe 360-graden camera

De Ricoh Theta V is de vijfde generatie van de Ricoh 360 graden camera en videocamera, waarvan het origineel in 2013 werd gelanceerd. Destijds was de Theta de enige 360-graden enkelvoudige camera op de markt en plaatste Ricoh zich sterk aan het begin van een nieuw tijdperk voor de vroege adopters voor virtual reality.

Ook Samsung was er vroeg bij, maar eerlijk is eerlijk. De 360 graden camera van Ricoh is een geduchte tegenstander.Nu, vier jaar later, start de nieuwste Ricoh Theta V 360 graden camera in een markt die duidelijk in volle vaart is doorontwikkeld. Je kunt stellen dat 4K-video bijna de standaard is, zelfs op camera’s die gericht zijn op het gemiddelde consumentenniveau.

Nieuwe beleving in de VR-ruimte

De Ricoh Theta V 360 graden camera is de eerste camera van Ricoh die geschikt is om met 4K te kunnen werken, daarbij bevat het nieuwe apparaat nog een aantal andere functies die je mooiste moment vastleggen. Zeker in combinatie met een VR reality bril is het bekijken van 4K beelden een geweldige ervaring.

Alles over de Ricoh 360 graden camera op een rij

 • Een hoge resolutie 360-graden voor sferische stilstaande beelden en video’s
 • 4K-compatibele hoge resolutie in 360-graden video
 • 360-graden ruimtelijke audio-opname die overweldigend realisme reproduceert
 • Het apparaat fotografeert met een sluitertijd van maximaal 1 / 25.000 seconde
 • ISO-bereik van 64-6400 in video en 64-3200 in foto’s
 • Intern, niet-verwijderbaar geheugen van ongeveer 19 GB
 • Met behulp van de nieuwe gyrosensor biedt het apparaat een verbeterde nauwkeurigheid van beeldverwerking
 • Een minimaal interval timelapse-opname van 4 seconden
 • Snelle gegevensoverdracht dankzij een drastisch verbeterde draadloze communicatiemodule
 • Remote-weergave voor veel verschillende merken televisies met de Ricoh Theta V zelf als controller
 • Bluetooth en draadloze LAN dubbele communicatie
 • Extra functies kunnen worden toegevoegd met behulp van plug-ins, omdat Theta V is gebaseerd op Android OS
 • 4K 360-graden streaming-ondersteuning (toe te voegen via firmware-update op een later tijdstip, deze was nog niet beschikbaar bij de lancering)
 • Extra accessoires: 3D-microfoon TA-1 en onderwaterhuis (tot 30 meter)
 • Het iconische uiterlijk van de nieuwe Ricoh 360 graden camera

  Aan de nieuwe Ricoh Theta V 360 graden camera is er qua uiterlijk weinig veranderd met de voorgaande modellen. Alle pluspunten van eerdere modellen, ervaren door tevreden gebruikers, zijn natuurlijk weer meegenomen in het nieuwe model en erg functioneel.

  Het iconische ontwerp werd gehandhaafd om een ​​lichtgewicht en gebruiksvriendelijke compacte camera te garanderen. Bij de Ricoh Theta V 360 graden camera zijn de grootste veranderingen intern doorgevoerd, de nadruk ligt op de nieuwe sensor en de vele malen krachtigere Snapdragon-processor.

  Vlijmscherpe 4K foto’s vastleggen

  De Theta V is Ricoh’s eerste 360 ​​graden camera die 4K vast kan leggen. Bij een vergelijking met het vorige model op een persevenement was duidelijke verbetering van kwaliteit zichtbaar. 

  Zowel de beeldkwaliteit van stilstaande beelden als video is aanzienlijk verbeterd en het stroomverbruik is verminderd door middel van een nieuwe beeldsensor die high-speed aflezing van afbeeldingsgegevens ondersteunt.

  De camera kan high-definition, vloeiende 360-graden video opnemen met 30 frames per seconde met een resolutie van 3840 x 1920 pixels, wat overeenkomt met 4K in virtual reality.

  Naast ondersteuning voor het H.264-bestandsformaat voor video-opnamen, wordt de recentere videocompressiestandaard van H.265 ook ondersteund in afwachting van toekomstige toepassingen op basis van de API-release.

  De nieuwe Snapdragon hoofdprocessor

  De Qualcomm Snapdragon is de hoofdprocessor van de nieuwe Ricoh Theta V 360 graden camera. Ricoh zegt dat ze de belichtingsnauwkeurigheid en het witbalansalgoritme hebben verbeterd door de beeldverwerkingstechnologie te combineren die wordt gekweekt door de ontwikkeling van PENTAX-camera’s.

  Ricoh heeft ook een afstemming uitgevoerd om een ​​nauwkeurige en natuurlijke weergave te verkrijgen van 360-graden sferische beelden met een hoge definitie met ongeveer 14 effectieve megapixeluitgangen voor stilstaande beelden, dit is ook het geval bij het gebruik van automatisch opnemen.

  Handige Slaapstand

  De Ricoh 360 graden camera heeft twee soorten standen van “uitgeschakeld”. Het apparaat kan volledig worden uitgeschakeld, wat vervolgens enkele seconden nodig heeft om de stroom weer in te schakelen. Dit is een modus die wordt aanbevolen als u een tijdje niet van plan bent om te fotograferen, of helemaal klaar bent met fotograferen.

  Voor normaal gebruik is er een “slaap” -modus die vrijwel onmiddellijk aan en uit staat. Deze modus bespaart stroom, maar schakelt het apparaat niet volledig uit en maakt het ook mogelijk om een ​​draadloze, draadloze Bluetooth-verbinding met uw telefoon te onderhouden.

  Het delen van uw geweldige 360 graden foto’s 

  Nadat je met de Theta V foto’s of video’s hebt gemaakt, kun je 360-graden ronde afbeeldingen direct op Facebook, YouTube en andere sociale media en messaging-services plaatsen. Door de foto’s te uploaden naar de speciale website van theta360.com kunt u ze via hier delen op sociale netwerken zoals Twitter en Tumblr.

  U kunt uw gemaakte foto’s ook delen via instagram door middel van unieke bijgesneden afbeeldingen. Bij Google Maps is het ook mogelijk om uw sferische video’s in te dienen.

  Besturing van de Ricoh Theta V 360 graden camera

  Eén methode om het apparaat te besturen is het gebruik van de Theta zelf. De Theta V heeft fysieke knoppen op het apparaat waarmee je foto’s of video’s kunt maken (en kunt schakelen tussen deze twee opties), het apparaat van stroom kunt voorzien en draadloos in- en uit kan schakelen.

  Voor meer diepgaande besturing, zoals het instellen van handmatige belichting, moet de Theta toegankelijk zijn via Wi-Fi of Bluetooth met behulp van de THETA + -app. Controle over de Theta gebeurt nog steeds via dezelfde THETA + -app die eigenaars van de Theta S al op hun telefoons hadden geïnstalleerd.

  Twee soorten draadloze connectie

  Bluetooth en Wi-FI

  De Theta V 360 graden camera maakt gebruik van Bluetooth met lage energie, waardoor het een “always-on” -verbinding heeft tussen een telefoon en een telefoon voor snellere, directere apparaatpairing.

  Het apparaat kan ook verbinding maken met Wi-Fi. Afbeeldingen kunnen voortaan vanaf een smartphone worden gemaakt terwijl het apparaat en telefoon alleen met bluetooth zijn verbonden, en de Theta V kan worden ingeschakeld vanuit de basisapplicatie wanneer de telefoon in slaapstand gaat.

  Verlaging van het stroomgebruik

  Deze functie biedt verbeteringen in bruikbaarheid en verlaagt het stroomverbruik. Met een Wi-Fi-verbinding kunnen alle functies zoals live weergave op een smartphone en beeldoverdracht worden gebruikt. Gebruikers kunnen naar keuze een Bluetooth- of Wi-Fi-verbinding kiezen, afhankelijk van de opnamescène. 

  Verbetering in de draadloze overdracht

  Over draadloze overdracht gesproken, de Ricoh Theta V 360 graden camera heeft de prestaties van de Theta S drastisch verbeterd. De communicatiesnelheid is nu ongeveer 2,5 keer sneller dan bij eerdere Theta-modellen, gebaseerd op Ricoh-tests, ondersteund door een persoonlijke demonstratie van Imaging Resource.

  Weerzinwekkend verschil met het vorige model

  In een test toonde Ricoh het snelheidsverschil bij het overbrengen van een zojuist genomen foto naar een smartphone op de Theta S en de Theta V. Het was aanmerkelijk sneller op de Theta V, omdat we al naar de afbeelding keken op een smartphone die gepaard met de Theta V, en de Theta S was nog maar ongeveer halverwege klaar met de overdracht.

  Ricoh zegt dat deze verbetering is bereikt door de draadloze communicatiemodule te verbeteren en de gegevensverwerkingssnelheid te verhogen. De upgrades zorgen ervoor dat het grote volume aan afbeeldingsgegevens dat met afbeeldingen van hogere resolutie wordt meegeleverd, efficiënt kan worden overgedragen en bekeken.

  Ondersteunende Software

  De Theta V is gebaseerd op een Android-besturingssysteem, wat betekent dat functionaliteit eenvoudig kan worden uitgebreid via smartphonetoepassingen. Dit betekent dat ontwikkelaars apps kunnen bouwen die werken met de Theta, en Ricoh heeft verklaard dat verschillende plug-ins voor de V door hen worden ontwikkeld en dat ze de weg zullen banen voor anderen om te volgen.

  Spacing Audio in de Ricoh Theta 360 graden camera

  De camera heeft een 4-kanaals microfoon die 360-graden ruimtelijke geluidsopname ondersteunt ingebouwd in de body. Omnidirectionele audio wordt niet alleen in horizontale richting maar ook in verticale richting opgenomen, waardoor geluid en video kunnen worden gereproduceerd zoals in de omgeving waar de video werd gemaakt door video en audio van 360 graden aan elkaar te koppelen.

  3D Microphone TA-1

  Bovendien kunt u met het speciale accessoire “3D Microphone TA-1” (dat hieronder wordt beschreven) natuurlijk geluid opnemen met een grote hoeveelheid informatie op een lage tot hoge frequentie.

  Tijdens een hands-on met deze nieuwe technologie was het concept zeer interessant, hoewel slecht uitgevoerd vanwege een computer die erg langzaam draaide; we konden niet goed begrijpen hoe de ruimtelijke audio eigenlijk zou werken. In theorie zou het draaien van je hoofd terwijl je een hoofddisplay draagt, een ander geluid geven dan wanneer je in een andere richting keek.

  Hun demonstratie toonde vier muzikanten aan vier kanten van de Theta V-opname, en in de demo konden we elk instrument directer horen op basis van de manier waarop we werden geconfronteerd.

  Dit is cool, maar tamelijk onrealistisch als dit een indicatie is van het eindproduct. Als je in dezelfde kamer met al die vier instrumenten zou zijn, zou je de één sterker kunnen horen over de anderen als je heel dicht op de grond zou gaan leunen, maar je zou ook nog heel duidelijk de andere instrumenten horen.

  Handige & leuke Video’s

  Betere opnameprestaties en de nieuwe “Remote Playback”

  De sluitertijd van de Ricoh Theta V 360 graden camera is dramatisch toegenomen ten opzichte van zijn voorganger, de Theta S.

  Vroeger varieerde de sluitertijd van 1/6400 seconde tot 1/8 seconde, maar de Theta V kan nu 1/25000 seconde naar 1/8 seconde. Beide modellen laten in de handmatige modus een blootstelling van wel 60 seconden toe.

  Grotere opslag met een betere time-laps-ervaring

  De Theta V vergroot ook de opslag aan boord van 9 GB tot nu ongeveer 19 GB. Dit zorgt voor ongeveer 40 minuten aan 4K-beeldmateriaal, 130 minuten HD-beeldmateriaal en ongeveer 4800 stilstaande beelden.

  Ricoh verlaagde de minimale intervaltijd tot 4 seconden, wat zal resulteren in een betere time-laps-ervaring.

  Je kunt verwachten dat de batterij in de Theta V 160 tot 300 foto’s of 80 minuten video zal kunnen maken (Ricoh heeft niet aangegeven of video met een hogere resolutie zou resulteren in een verandering in batterijverbruik, dus we kunnen ervan uitgaan dat dit hetzelfde is voor beide resoluties).

  Live streaming in 4K

  Bij de lancering zal de Theta V ook live streaming ondersteunen, maar hiervoor is een tethered-verbinding vereist met een computer met hoogwaardige beeldverwerking en een snelle communicatieomgeving om te verzenden.

  Ricoh zegt echter dat ze mobiele livestreaming ondersteunen via een dreigende firmware-update die wordt verwacht in oktober 2017.

  Het spectaculaire Remote Playback

  Ricoh zegt dat de Theta V ‘s werelds eerste volledig in de handel gebrachte volledig bolvormige camera is die “Remote Playback” mogelijk maakt (deze claim is gebaseerd op Ricoh-onderzoek).

  Met deze functie kunnen gebruikers draadloos 360-graden foto’s en video’s afspelen op een groot scherm, zoals een televisie.

  Veel televisiemerken ondersteunen de functie al en met behulp van een compatibele draadloze beeldschermadapter is het mogelijk om weergave van 360 graden foto’s en videogegevens die op de camera zijn opgeslagen, te spiegelen.

  Het verbinden van de Ricoh Theta 360 graden camera is relatief eenvoudig en eenmaal klaar, werkt de Theta zelf als een afstandsbediening (denk aan de Nintendo Wii).

  Je kunt foto’s en video selecteren en openen op een televisie en binnen de 360 ​​graden ruimte navigeren met de Theta als afstandsbediening – verplaats de Theta V rond en de video zal communiceren, ronddraaien en bewegen volgens hoe je de camera zelf verplaatst.

  Accessoires voor de Ricoh Theta 360 graden camera

  De 3D-microfoon

  De 3D-microfoon is beschikbaar bij de lancering en is een Theta V-specifieke microfoon.

  Uitgerust met een microfooneenheid ontwikkeld door Audio-Technica Corporation, kan de microfoon diepe geluiden oppikken met een gemiddelde tot lage frequentie vanwege de richtingsgevoelige microfoon met een groot diafragma van ongeveer 10 mm, vergeleken met de ingebouwde microfoons.

  Dit maakt het bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het opnemen van muziekuitvoeringen.

  Windscherm

  Door het meegeleverde windscherm aan de microfoon te bevestigen, kunt u video opnemen met minder windgeruis wanneer u buitenshuis bent.

  Onderwaterbehuizing

  De TW-1 onderwaterbehuizing is verkrijgbaar in oktober 2017 en waterdicht tot een diepte van 30 meter (gelijk aan JIS Class 8 waterdichte standaard) om 360 graden onderwaterfotografie te bereiken.

  Een mechanisme op de behuizing stelt een gebruiker in staat de camera door de behuizing te halen.

  Het is compatibel met de Theta S en SC en de Theta V. Het oppervlak van de behuizing heeft een krasbestendige, antireflectiecoating en de behuizing is uitgerust met een statiefaansluiting voor gebruik met monopods en andere camera-accessoires.

  Eindmening over de Ricoh Theta 360 graden camera

  Opname ervaring

  In een zeer korte tijd met de Theta V was de opname-ervaring vrijwel identiek aan die van de voorganger Theta S. Hoewel de beeldkwaliteit dramatisch beter is, blijft de feitelijke gebruikerservaring hetzelfde.

  Dit getuigt van het feit dat Ricoh erop staat exact dezelfde vorm en dezelfde build te behouden als de vorige Theta-producten en verzekert dat gebruikers niet achterblijven door iets nieuws over hun camera te leren.

  4K resolutie en Remote Playback

  Van het grootste belang voor de camera, en wat de beste positieve toevoegingen zou kunnen zijn naast de toegenomen 4K-resolutie, is de ruimtelijke audio en de “remote playback” -functionaliteit.

  Spacial audio

  Spacial audio is een echt cool concept dat veel potentieel heeft. We willen echt zien hoe iets als een wandeling in het park wordt verbeterd wanneer audio specifieker is naar datgene waar je naar kijkt in de VR-ruimte.

  Deze functie voegt weer iets speciaals toe aan je ervaring

  Het afspelen op afstand biedt Nintendo Wii-achtige functies voor de Theta V, en het zal zeker populair zijn bij reguliere consumenten die op zoek zijn naar meer manieren om te communiceren met VR-beeldmateriaal, vooral zonder een koptelefoon voor elke persoon met wie je die beelden wilt delen.

  Het interne geheugen

  Theta besloot om het interne geheugen te gebruiken dat niet verwijderbaar is, en de maximale opnametijd hiermee op 25 minuten te houden.

  Ricoh deed dit om een ​​bestand van 4 gigabyte niet te overschrijden en zei dat de reden hiervoor was omdat Theta het niet toe staat ​​om automatisch een nieuw 4 gigabyte-bestand te starten uit angst voor gegevenscorruptie.

  Opnametijd en downloaden via WiFi

  Aangezien de meest populaire manier om foto- en video-inhoud van het apparaat te verwijderen via Wi-Fi-download naar een telefoon is, is dit logisch. Als Ricoh echter eenvoudigweg dacht dat gebruikers hun eigen microSD-geheugen konden installeren, kon dit hele probleem misschien worden voorkomen.

  Een opnametijd van 25 minuten

  In zijn huidige vorm beperkt de Ricoh 360 graden camera de opnametijd tot 25 minuten. Het blijft daarom voor de hand liggend dat deze camera vooral geschikt is als consumentengadget. Je kunt er namelijk geen lange opnames mee maken.

  Handige accessoires voor de Samsung Gear VR

  De Samsung Gear VR is een interessante optie voor mensen die virtual reality willen verkennen. De virtual reality bril heeft een relatief lage prijs en werkt met enkele van 's werelds populairste telefoons. Naarmate je gebruik toeneemt, wil je investeren in een aantal...

  Beste Virtual Reality aanbieders

  x Gedeeld