De tijd van de virtual reality bril is aangebroken

De virtual reality bril, de meest overweldigende manier om te reizen, is niet een vliegtuig of auto met allerlei toegevoegde hightech accessoires, maar: virtuele realiteit. Met een hoofdtelefoon en bewegingsregistratie laat virtual reality jou een denkbeeldige ruimte beleven alsof je er ook effectief aanwezig bent.

Een virtual reality bril maakt alles mogelijk

Een VR bril maakt het letterlijk mogelijk om alles, overal en om het even op welk moment, te ervaren. Het is het meest meeslepende type van realiteitstechnologie en is in staat om het menselijk brein ervan te overtuigen dat het ergens, waar het in werkelijkheid niet is.

Op het hoofd gemonteerde schermen met een hoofdtelefoon en handcontrollers worden gebruikt om een volledig onderdompelende ervaring te bieden.

Er worden miljarden in virtual reality brillen geinvesteerd

Nu de mensen alsmaar meer uniekere uitdagingen zoeken en de grootste technologiebedrijven op aarde (Facebook, Google en Microsoft) miljarden dollars investeren in virtual reality-bedrijven en startups, wordt de toekomst van virtual reality een vaststaande pijler in ons dagelijks leven. Maar wat houdt het precies in?

Wat is nu de algemene definitie van VR en de virtual reality bril?

Laten we beginnen met een algemene definitie. Virtuele realiteit is een realistisch driedimensionaal beeld of een kunstmatige omgeving die is gemaakt met een mix van interactieve hardware en software en zodanig aan de gebruiker wordt gepresenteerd dat eventuele twijfels worden opgeschort en geaccepteerd worden als een echte omgeving.

In andere woorden: de meest unieke ervaring die je kan beleven!

De totale onderdompeling van een virtual reality bril

Virtuele realiteit (ook Virtual Reality of VR genoemd) wordt het best begrepen door eerst te definiëren wat het wil bereiken – totale onderdompeling.

Totale onderdompeling betekent dat de zintuiglijke ervaring zo echt aanvoelt, dat we vergeten dat het een virtuele kunstmatige omgeving is en er gewoon mee beginnen communiceren zoals we dat in de echte wereld zouden doen. In een virtual reality-omgeving kan een volledig synthetische wereld wel of niet de eigenschappen van een echte wereld nabootsen.

Loop waar je ook maar wil en wanneer je wil met een virtual reality bril

Dit betekent dat de virtual reality-omgeving een alledaagse omgeving kan simuleren (bijv. door de straten van Amsterdam wandelen), of de grenzen van de fysieke realiteit kan overschrijden door een wereld te creëren waarin de natuurkundige wetten die zwaartekracht, tijd en materiële eigenschappen beheersen niet langer gelden (bijv. buitenaardse wezens op een vreemde planeet zonder zwaartekracht).

Om het menselijk brein een kunstmatige, virtuele omgeving als echt te laten accepteren en er zich in te laten onderdompelen, moet het er niet alleen echt uitzien, maar ook echt aanvoelen.

Dit kan worden bereikt door het dragen van een op het hoofd gemonteerd scherm dat een nagemaakt en levensgroot 3D virtuele omgeving weergeeft, zonder de begrenzing die wordt gezien op een tv of een computerscherm.

De interactiviteit van een virtual reality bril

Het echt voelen laten voelen, kan worden bereikt met handheld invoerapparaten zoals motion-trackers die hun interactiviteit baseren op de bewegingen van de gebruiker. Maar ook console zoals de Playstation 4 hebben tegenwoordig een aparte VR productlijn

Door het stimuleren van dezelfde zintuigen die we gebruiken om te navigeren in de echte wereld, voelt een virtual reality-omgeving steeds meer aan als een natuurlijke wereld. 

Loont het de moeite een virtual reality bril te kopen

Toen het eind 2016 werd gelanceerd, wisten we allemaal dat het niet meteen de markt ging veroveren. Oculus en Valve/HTC brachten hun respectievelijke headsets voorlopig uit, om ze bij wijze van spreken op de markt te laten druppelen en de mening van het publiek te meten, terwijl Sony zich volledig ging bezighouden met zijn PlayStation VR-headset. Een VR bril kopen is heel gemakkelijk. Maak gebruik van de vergelijker en kijk naar de huidige prijzen in de Nederlandse markt.

Iedereen kan tegenwoordig een betaalbare virtual reality bril aanschaffen

Maar een jaar later konden de eerste prijsdalingen al opgemerkt worden, waardoor het item nu opengesteld wordt voor zo goed als iedereen. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over het feit dat dit slechts een trend zou zijn, zoals Pokemon Go en Google Glass. 

Het aanbod van virtual reality bril merken

De VR-markt is goedkoper en toegankelijker geworden dan voorheen. Tegelijkertijd voelt het op veel manieren nog steeds als een nieuwe technologie.

Bekabeling en gewicht blijven VR nog altijd wat belemmeren om het de echt bevrijdende ervaring die het belooft te zijn naar voor te brengen, hoewel slimme ontwikkelaars aan allerlei oplossingen voor deze problemen werken (zoals draadloze adapters voor VR-headsets). Maar de vooruitgang leeft en is gezond.

De Oculus Rift & HTC Vive blijven domineren onder de virtual reality brillen

Op de pc voldoen de verkoopcijfers van de Oculus Rift en HTC Vive volledig aan de verwachtingen, hoewel de duurdere Vive de verkoop van Oculus nog steeds domineert. De Vive wordt door de meeste gebruikers gezien als de kwalitatief superieure headset, omdat het ondersteund wordt met het allesoverheersende Steam-platform.

De Oculus Rift is ook compatibel met Steam-games, maar heel wat ontwikkelaars van spelletjes geven prioriteit aan compatibiliteit met de Vive.

Het aanbod aan virtual reality brillen wordt steeds groter

Verder vind je in het aanbod ook de Homido, Zeiss VR One, Gear VR, LG 360 VR, de Playstation VR en de Google Cardboard. Google Cardboard is een VR-ervaring voor beginners dat weet dat het een VR-ervaring voor beginners is. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen.

Ten eerste de geweldige dingen: Google Cardboard is goedkoop en het platform werkt met zowel Android- als iOS-apparaten. Ten tweede is het zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast heb je ook nog Samsung Gear VR dat in veel opzichten lijkt op Google Cardboard.

Wat je ook koopt, alles hangt grotendeels af van hoever je wil gaan in de beleving van VR. Een ding is zeker, de wereld van VR wordt alsmaar krachtiger, unieker en beter!

Wij durven zelfs te zeggen dat het een niet te missen ervaring is die je minstens een keer moet geprobeerd hebben. Wat weerhoud je nog langer om de magie van VR te beleven? Probeer het vandaag nog!

Handige Video’s

x Gedeeld