De VR Bril voor de PS4 Gamen wordt nooit meer hetzelfde. 

VR bril PS4 kopen? Voor de meeste mensen lijkt virtual reality (VR) nog steeds iets uit sciencefictionfilms, niet iets wat direct tastbaar is. Natuurlijk zijn er in de laatste 25 jaar de nodige pogingen gedaan, bijvoorbeeld door Nintendo. Zij brachten de Virtual Boy in 1995, maar dit werd een regelrechte flop. Ook succesvollere pogingen werden ondernomen, alleen resulteerde dat niet in de massa-adoptie door het publiek. 

Virtual Reality kan er voor zorgen dat een alternatieve werkelijkheid door middel van hard- en software kan worden benaderd, Sony lijkt met de Playstation VR (PSVR) een troef in handen te hebben waarmee het fans over de hele wereld kan bedienen. Vanwege de uitgebreide bibliotheek en de adoptie door het publiek, lijkt de PSVR een veelbelovende toekomst tegemoet te gaan.

Virtual reality technologie is in een gevorderd stadium

Inmiddels is de technologie zo ver gevorderd dat VR weer aan populariteit aan het winnen is. Onder andere de Oculus Rift en de HTC Vive boekten wat succes. Inmiddels heeft ook PlayStation een VR bril op de markt gebracht, de PlayStation VR (PSVR). Omdat in ruim 60 miljoen huiskamers een PS4 staat die compatible is met de PlayStation-gadget, zijn er nogal wat games die gebruikmaken van de mogelijkheden.

De ervaring van een VR bril PS4

De vraag is of de PSVR het allemaal waard is. Wanneer er wordt gekeken naar de concurrentie, de Rift en Vive, dan biedt PlayStation je waar voor je geld. De virtual reality-ervaring zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je ergens anders bent. Je kunt met de bril op voorover buigen en het apparaat kan je vervolgens laten ervaren dat je voor een afgrond staat. Waan jezelf een piloot in de Tweede Wereldoorlog, terwijl de kogels je om de oren vliegen. Dit is een bijzondere ervaring.

Accessoires van de PS4VR

De lancering van de Playstation VR vond in het najaar van 2016 plaats en sindsdien zijn er voor het apparaat van Sony de nodige accessoires op de markt verschenen. Om de PSVR op alle fronten volledig te benutten, is de aanschaf ervan het overwegen meer dan waard. We zullen met je doornemen welke accessoires het interessantst zijn om het meeste uit het technologische hoostandje te halen.

De PSVR is zonder de PlayStation Camera niet echt bruikbaar. Het elektronische oog is essentieel omdat het jouw positie kan volgen, waardoor je je hoofd en handen kan gebruiken in de virtuele wereld.
Er is goed nieuws voor wie de oudere PlayStation Camera uit 2014 nog in bezit heeft. Die is namelijk gewoon bruikbaar om al je bewegingen te registreren voor VR.

De nieuwere variant is in bepaalde opzichten wat nauwkeuriger, maar bij de meeste games heeft het geen invloed op de spelervaring. Bekijk hier de beste multiplayer games.

PlayStation Move Controllers

Wanneer je de volledige PSVR-ervaring wilt, dan heb je de PlayStation Move-controllers nodig. De controllers zien er futuristisch uit en volgen je bewegingen nauwgezet.

Je kunt ze nieuw kopen, maar je kunt ze ook tweedehands oppikken op Marktplaats. Ook biedt Amazon ze refurbished aan voor hele schappelijke prijzen.

Opladen van de accessoires

De PSVR heeft natuurlijk iets nodig om de accessoires in te plaatsen en op te laden. Een product wat daar bijzonder geschikt voor is, is de PowerA. 

Dit is een docking station waarmee je draadloos twee PlayStation Move-controllers en een DualShock 4-controller kunt opladen. Bij deze accessoire krijg je ook nog een houder voor je PlayStation VR-headset om alles netjes op te kunnen bergen. Het vastklikken is eenvoudig, al had het totaalplaatje er wellicht iets strakker uit kunnen zien.

Gaming Headset, voor de perfecte ervaring

Sony en Plantronics hebben de handen ineen geslagen om de Plantronics RIG 4VR te produceren. Het is een gaming headset die perfect past bij de PlayStation VR. Geluid is essentieel bij de VR en deze headset zorgt voor een intense surround-ervaring.

Bij de productie van de RIG 4VR lag de focus op comfort en het lage gewicht. Op die manier sluit het prettig aan op je hoofd. De headphones gaan over je oren en de kabel is van je af gebogen. Daardoor is het onmogelijk om per ongeluk jezelf op te rollen (in het draad natuurlijk). De kabel is nodig, omdat deze aansluiting nodig is om je audio aan te sluiten.

PlayStation Aim

De PlayStation Aim-controller is bedoeld voor actiespellen. Wanneer je een game als Doom of Wolfenstein wilt spelen, dan heb je aan deze controller een prima metgezel om vijanden mee uit te schakelen.

Het apparaat lijkt op een soort vuurwapen en reageert onmiddellijk wanneer je op de vuurknop klikt.
De vorm had wat realistischer gemogen om de realiteit wat meer te benaderen, maar wanneer je in de virtuele wereld zit, kijk je hier niet meer naar. Bekijk hier de beste PS4VR Shooters.

Handige & leuke Video’s

Racen

Heb je altijd al willen ervaren wat het is om Max Verstappen te zijn, dan is de Thrustmaster VG T300RS Racing Wheel echt wat voor jou. Dit stuurwiel is niet goedkoop, maar heeft wel force feedback.

Daardoor wordt het sturen in racegames bijzonder realistisch. De versnellingen zitten in het stuur verwerkt. Het is ontworpen voor de PlayStation 4, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het instellen van knoppencombinaties.

Een andere optie is om de Logitech Driving Force G29 Race Wheel in huis te halen. Het is ontworpen voor zowel de PlayStation 3 als PlayStation 4. Gelijk aan de Thrustmaster heeft de G92 force feedback en zitten de versnellingen in het stuur.

Er zit een lampje in het midden van het stuurwiel, dat aangeeft wanneer je moet schakelen. Wanneer je dit alles combineert met de Driving Force Shifter, wordt het racen nog intenser. Deze accessoire bootst een versnellingsbak na.

Hands-on ervaring van de VR bril PS4

Het in gebruik nemen van de PlayStation VR is relatief eenvoudig. De VR bril wordt via de PS4 ingesteld. Er is een zogenaamde ‘processor unit’ die fungeert als een hub voor de console, de televisie en de set.

Ook dien je een PlayStation Camera, welke standaard erbij wordt geleverd, vastkoppelen aan een toegewezen poort aan de achterkant van de PS4. De te volgen stappen over de verdere installatie zijn duidelijk aangegeven in het instructieboekje. Ook de hardware heeft intuïtieve hulpfuncties om je op weg te helpen.

Verstevigd plastic in de headset van de VR Bril PS4

De headset is gemaakt van verstevigd plastic, waarbij de hoofdbanden aan de voor- en achterkant ervoor zorgen dat het stevig vastzit. Het geheel weegt iets meer dan een halve kilo. Dat klinkt zwaar, maar bedenk wel dat het gewicht wordt verdeeld over een groter geheel. Door de zachte rubberen zijkanten voelt de VR bril heel prettig aan. Dit zorgt ervoor dat er geen licht uit de omgeving je game-ervaring kan onderbreken.

Lens VR Bril PS4

Je kunt de lens verstellen met een knop die onderaan de voorkant van de bril zit. Om de ervaring nog intenser te maken, kun je een koptelefoon of oordoppen gebruiken om het geluid via de PSVR te laten gaan, in plaats van via de TV. Zo hoeft ook niemand in de kamer zich te storen aan jouw avonturen in een digitale wereld.

Specifiek voor PS4, de VR Bril PS4

Hoewel de PSVR niet over dezelfde technische specificaties beschikt als bijvoorbeeld de Oculus Rift, doet het er weinig voor onder. Dat komt door de games die specifiek voor de PlayStation 4 en hun VR zijn gemaakt en niet voor extreem dure samengestelde computers. Zo bedienen ze toch een grotere markt. Behalve games, kunnen ook 3D video’s vanaf Blu-ray of streamingdiensten worden bekeken.

Wil je een VR Bril kopen? Bekijk dan vooral onze vergelijker of lees het artikel over de best betaalbare VR Brillen.

Batman spelen met de VR Bril PS4

Een van de spellen die erbovenuit springt is Batman: Arkham VR. Je hebt echt het gevoel alsof je in de huid kruipt van de superheld en de misdaad aan het bestrijden bent. De games zijn specifiek gewijd aan de kwaliteiten van het systeem en je hebt geen last van pixels. De spelervaring voor het VR-systeem is vooral gericht op snelle actie. Dat is het type games die voor de Playstation VR worden ontwikkeld. Dus wanneer je een adrenalinekick wilt krijgen, dan is dit zeker een aanrader.

Sociaal gamen met de VR Bril PS4

De beelden van het gamen kunnen op de televisie worden weergegeven, waardoor het een sociale ervaring kan zijn. Sony noemt dit fenomeen het zogenaamde ‘social screen’. Daardoor worden kijkers erbij betrokken.

Een ander voordeel van de PlayStation Camera die wordt geleverd bij de bril, is dat je minder bewegingsruimte nodig hebt dan bij de concurrerende VR-sets. Je moet in het zicht van de camera blijven. Toch kun je wat smokkelen, zonder dat het ten koste gaat van de game-ervaring. Daardoor is het ook bruikbaar in kleinere ruimtes.

Levenscyclus VR Bril PS4

De PSVR is de eerste in zijn soort en er zijn momenteel nog geen signalen dat Sony bezig is met een opvolger ervan. De belangrijkste factor in het bepalen van de levenscyclus van de headset is hoe het wordt ontvangen en ondersteund door de ontwikkelaars.

Dat zal voor een groot gedeelte bepalen of het een succes zal zijn. Laat dat je niet ontmoedigen, want er zijn zoals gezegd al een aantal parels voor de PS4 op de markt

Conclusie VR Bril PS4

Wanneer je voor relatief weinig geld een bijzondere game-ervaring wilt, dan is de Playstation VR een goede keuze. Het systeem werkt op zowel de normale PlayStation 4 als de PlayStation 4 Pro.

Op de het nieuwste systeem van Sony zal de set het beter doen vanwege de krachtigere processoren die meer rekenwerk kunnen verrichten. Virtual reality zal je versteld doen staan en een andere kijk op de (game)wereld geven.

Beste Virtual Reality aanbieders

x Gedeeld